vrijdag 9 februari 2007

de Indiërs

Hier over de gangen lopen steeds meer Indiërs. Aardige mensen, ze praten een apart soort Engels. Ook tegen elkaar, want hun diverse dialecten schijnen erg veel te verschillen. Ze komen hier om het werk over te nemen dat we zélf altijd zo leuk vonden. Het schijnt beter en goedkoper daar door hun gedaan te kunnen worden dan hier door ons. Het zal wel.

Intussen worden wij geconfronteerd met Planningsgesprekken, Voortgangsgesprekken en de onvermijdelijke Beoordelingsgesprekken. POP en SMART, niets blijft ons bespaard. Alle P&O-ers van Nederland hebben ergens met elkaar in een donker hol weer van alles bekokstoofd. Ze maken de vergissing dat wat zij zinvol vinden wij vanzelfsprekend ook zinvol vinden. Er wordt wat afgepraat hier. Geen wonder dat het elders goedkoper kan.

7 opvarenden:

Anoniem zei

Dit roept wel zeer gemengde gevoelens op, zeker in het decor van de vermaledijde tweede alinea! (Veel functies hier krijgen absurdistische trekjes.)

Gerhard zei

@Marius: ik heb het stukje net ietsje bijgeschaafd, maar jouw reactie is nog steeds geldig. Absurdistisch is het goede woord.

Anoniem zei

Een variant die hier zou passen: we moeten niet geven wat wij denken dat goed voor hen is, maar wat zij denken nodig te hebben. Hoe kunnen we de wereld nog begrijpen Gerhard: wij vinden dat zij een vergissing maken en zij zeggen dat wij het niet (willen) snappen. Wat weten we toch weinig.

Anoniem zei

P.S.: Leo Vroman zou zeggen "dat we van alles alleen het gemiddelde begrijpen. Wat heb je daaraan?" (Dit nu gebeurt binnen de algemeen aanvaarde kapitalistische methodes. Er is dus iets fundamenteel verkeerd.)

Gerhard zei

@Marius: Er is veel ondergeschikt geworden aan miljardenwinsten, bedragen buiten elke proportie. Er is geen ruimte meer voor de sociaal zwakkere en de wat oudere werknemer. Was vroeger de medewerker het kapitaal, het kloppend hart van een bedrijf, tegenwoordig zijn het radertjes in de money-making machine. En de rest is gewoon smeerolie.

Enno Nuy zei

Gerhard: wat me zo intrigeert, is wat ze 'boven' (die P&O etc) zouden zeggen van deze gedachtengang: "jullie zijn blind voor de werkelijkheid", "er is geen andere weg", "kijk eens naar we allemaal wel niet voor jullie doen: dus jullie redenering is eenzijdig, is vijandig naar ons." Doris Lessing zei: "we leven in een gevangenschap die we zelf kiezen."

Gerhard zei

@Marius: Over eigengekozen gevangenschap gesproken, wij zeggen wel eens dat we met gouden ketenen aan het bedrijf zitten vastgeklonken.
Het probleem is verder dat een groot bedrijf niet een democratie is. Ik meen ook niet dat dit zou kunnen.
Ik schat je niet in als StarTrek fan, maar een mooie uitspraak daaruit die naadloos door P&O en de rest gebruikt zou kunnen worden: "Resistance is futile".