donderdag 9 november 2006

Cyberspace *

De meest coole film van de afgelopen jaren vind ik toch wel "the Matrix". Deel 1 dan, daarna werd het een beetje een mal verhaal. Minpuntje van het verhaal vind ik de reden dat de mensheid aan de virtuele wereld is gehangen, het batterijen-verhaal. Het slaat nergens op. 'Realistischer' was het geweest als de mensheid uit semi-vrije wil de virtuele wereld was ingedoken.

Maar wat de film wél leuk maakt is de idee van deze virtuele werkelijkheid. De hoofdpersoon ontwaakt uit die werkelijkheid, maar hoe weet je dat hij nu wél echt wakker is. Uitgangspunt voor de film is: de werkelijkheid bestaat alleen in je hoofd, is een illusie. En kan dus best door een computer worden gegenereerd. De illusie van het bestaan is een veelvoorkomend thema in moderne boeken, films en tv-series.

Een mooie TV serie met dit uitgangspunt was Wild Palms. Of neem Harsh Realm, ook zo'n geweldige serie, die helaas niet aansloeg bij het grote publiek. TV-series waarin heen en weer wordt gesprongen tussen virtueel en echt.

(hier moet nog een bruggetje)

Hierdoor moet ik denken aan Isaac Asimov's Caves of Steel en de opvolgers daarvan. Een prachtig detective verhaal, waarin er een groep mensen is, de Spacers, die op het platteland wonen en alleen nog maar virtueel contact met elkaar hebben. Lichamelijke nabijheid is uit den boze en vies. En de aardlingen wonen in de steden, de stalen grotten, en durven niet naar buiten. Het enige dat buiten nog beweegt zijn de androids die het landschap onderhouden. En toch is er een Spacer vermoord, een soort "closed room" mysterie, maar dan anders! Trouwens, zou Isaac Asimov hieraan hebben gedacht toen hij ze Spacers noemde? Vast.

Ik las laatst iets over het overdekken van snelwegen, om milieuvervuiling tegen te gaan. Voeg daarbij de virtuele wereld "Second life" waar momenteel veel over te lezen is en combineer dit met "Microsoft Virtual Earth" en je bent al een eind op weg. Dan lijkt bovenstaande science fiction toch ineens niet zover weg meer. Kinderen kunnen straks virtueel naar school fietsen, en de androids lijken al op Rosie uit "the Jetsons".

En ik ken mensen die al wat op Spacers beginnen te lijken. Cyberspacers.

update 10 nov.

0 opvarenden: