vrijdag 8 februari 2008

Een hele verbetering

Elk apparaat dat aan het internet gekoppeld wil zijn, moet een adres hebben. Een IP-adres (IP=Internet Protocol) heet dat. Momenteel zien die adressen eruit als bijvoorbeeld 23.234.134.7. Elk van de vier getallen tussen de puntjes kan een waarde van 0 tot 255 hebben. Hierdoor zijn er ruim vier miljard combinaties mogelijk. Dat lijkt veel, maar ze zijn bijna op.

Dit protocol heet voluit Internet Protocol Version 4 (IPv4). Om aan het naderende adressentekort iets te doen heeft men IPv6 bedacht. Dat ziet er ongeveer zo uit: 3ffe:6a88:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344.

Elk getal in deze reeks kan 16 waarden bevatten. Hexadecimaal noemt men dat. Na 9 is A dan 10 en F is 16. Men is begonnen om langzaam om te schakelen naar dit nieuwe systeem. Het zou best kunnen dat je daarom over enige tijd een nieuwe router of zo moet kopen. Het hangt er maar vanaf hoe men dit gaat oplossen.

Zouden ze dan nu wel genoeg adressen hebben, vraag je je af? Men kan met dit systeem 3,4 × 10^38 adressen maken. De aarde heeft een oppervlakte van 510.225 miljard m2. Een heleboel gereken later leer je dat er 5000 adressen zijn voor elke vierkante micrometer (hoeveel zandkorrels passen daarin?), maar in de praktijk zullen dit ongeveer 1600 adressen per vierkante meter zijn. Voor het gehele aardoppervlak. Het lijkt een beetje onzinnig, in staat te zijn elk grassprietje op aarde een adres te kunnen geven en dan nog over te houden.

Over honderd jaar vragen ze zich vast af waarom we het niet meteen goed deden, toen we de kans hadden.

7 opvarenden:

Anders zei

mm... de kentekenplaten waren ook al op.
anderswebdesign.googlepages.com/kenteken

Anoniem zei

en telefoonnummers dan ?

Gerhard zei

@Anders: Elke auto z'n eigen IP-adres, dat lijkt me ook wel wat. Alleen lastig te onthouden!

@Inge: Met de 10 cijfers van Nederland kun je de hele wereldbevolking een nummer geven, en de meesten 2. Daar klopt ook iets niet.

Anoniem zei

ik vraag mij nu al af waarom ze dat niet eerder hebben bedacht.

Anne-Marie zei

Volgens mij hoort dit in het rijtje: "Heelal in 3-D" thuis, vind je niet?
En inderdaad, wij hebben er 4 thuis en zijn vast niet de enige, straks heeft iedereen een eigen mobiel met aansluiting.. Dat zijn er 8. De hond, de kat en de huisspin hebben straks een eigen GPS-tracker, dat is 400 alleen al bij ons thuis. OK 398, we hebben geen kat of hond. Dus ik denk dat we binnenkort toch naar IPv8 moeten en waarom niet nu....

Sjoerd zei

Ieder apparaat heeft ook een MAC adres. Waarom deze niet koppelen aan het ip adres. Dan hebben we meteen een IPv20... ofwel ieder zandkorrel...

Anoniem zei

Ik ben blij, dat ik hier helemaal niets van begrijp.
groet, trui